Monografia naukowa wieloautorska

Dietetyka. Żywienie w zdrowiu i chorobie

Redaktor naukowy: dr Klaudia Pujer
Recenzenci:
dr hab. Joanna Bajerska
dr hab. inż. Zuzanna Goluch-Koniuszy
dr hab. inż. Małgorzata Woźniewicz
5 pkt za publikację
ISBN: 978-83-65690-05-0 (wersja elektroniczna)
Data wydania: listopad 2016 (wersja elektroniczna)
ISBN: 978-83-65690-06-7 (wersja drukowana)
Data wydania: grudzień 2016 (wersja drukowana)

POBIERZ PUBLIKACJĘ – WIDOK DWÓCH STRON POBIERZ PUBLIKACJĘ – WIDOK STRONY

Spis treści

CZĘŚĆ I. ŻYWIENIE W ZDROWIU

  • ROZDZIAŁ 1. PROGRAMY WSTĘPNE W KATERINGU WEDŁUG ISO 22002-2 Dariusz Stasiak, Marcin Maksymiec, Agata Nowaczyk
  • ROZDZIAŁ 2. CHARAKTERYSTYKA WYBRANYCH POSTACI PREPARATÓW STOSOWANYCH W KOSMETOLOGII I MEDYCYNIE ESTETYCZNEJ Beata Sarecka-Hujar, Aneta
  • ROZDZIAŁ 3. ROLA SKŁADNIKÓW POKARMOWYCH WPŁYWAJĄCYCH NA OŚRODKOWY UKŁAD NERWOWY (CUN) W RÓŻNYCH OKRESACH ŻYCIA Sabina Majchrzocka

CZĘŚĆ II. ŻYWIENIE W CHOROBIE

  • ROZDZIAŁ 4. NAWYKI ŻYWIENIOWE OSÓB CHORYCH NA NADCIŚNIENIE TĘTNICZE – WYBRANE ZAGADNIENIA Aleksandra Słopiecka, Agnieszka Kuziw
  • ROZDZIAŁ 5. PRODUKTY MLECZNE W DIECIE OSÓB CHORYCH NA CUKRZYCĘ TYPU 2 Aneta Brodziak, Ada Krawęcka, Tomasz Czernecki, Małgorzata Kostecka, Jolanta Król
  • ROZDZIAŁ 6. ZNACZENIE WYBRANYCH SKŁADNIKÓW DIETY W ZESPOLE NADPOBUDLIWOŚCI Z DEFICYTEM UWAGI Tomasz Czernecki, Ola Pańczyk, Małgorzata Kostecka, Aneta Brodziak
  • ROZDZIAŁ 7. DNA MOCZANOWA – ROLA DIETY ORAZ ZASADY POSTĘPOWANIA DIETETYCZNEGO Małgorzata Kostecka, Tomasz Czernecki, Aneta Brodziak